Spil

Trække strå


Man er 2 spillere, der har 21 strå (tændstikker, centicubes, småsten..) liggende mellem sig. Man skiftes til at starte fra spil til spil.

Den der starter første spil fjerner enten 1, 2 eller 3 strå fra bunken i midten. Det er valgfrit hele spillet igennem, om man vil trække 1, 2 eller 3 strå - men man SKAL trække. Derefter trækker den anden spiller enten 1, 2 eller 3 strå, og sådan skiftes man indtil en af spillerne trækker det sidste strå og vinder! 

Så: Sæt dig selv i den situation, at du kan trække det sidste strå ved at spille spillet "rigtigt".


Fokus: Spilstrategier. Kan man vinde hver gang? Er der en god spilstrategi i dette spil eller er det rent held?


Variationer: Flere eller færre strå eller flere spillere. Eller aftal at den, der trækker det sidste strå taber.Nim


Man er 2 spillere, som sidder med 12 pinde mellem sig. Pindene ligger i 3 rækker med hhv. 3, 4 og 5 i hver række:


l l l

l l l l

l l l l l


Man skiftes til at starte fra spil til spil. Man skiftes til at have tur, og når man har tur skal man fjerne nogle pinde, men man må KUN fjerne pinde fra én af rækkerne i en tur. Man må selv vælge, hvor mange pinde, man vil fjerne (man må gerne tage alle 5 pinde i nederste række fx.), men man må i en tur, kun fjerne fra den ene række. Derefter er det den andens tur, og vedkommende kan frit fjerne pinde - dog kun fra én række i den tur. Man skiftes indtil én trækker de eller det sidste strå og vinder! 


Fokus: Spilstrategier. Kan man vinde hver gang? Er der en god spilstrategi i dette spil? Er der en vinderstrategi?


Variationer: Andre konstellationer af rækkerne og antallet af pinde i dem eller flere spillere. Man kan også aftale at man TABER, hvis man fjerner den sidste pind.


Eksempel på en anden spilkonstellation:

l l

l l l l l 

l l l l l l l l 

l l l l l l l l l l l l l 

l l l l l l l l l l l l l lTættest på 1000


Man er 2 eller flere spillere, og man skal bruge en terning. Hver spiller skal have sit eget stykke papir magen til billedet til højre for (øverst).

Man skiftes til at slå med terningen, men begge skal bruge det tal, der bliver slået. Tallet sættes ind et sted, man selv vælger i ens 3x3 kvadrat. De to spillere behøver ikke gøre det samme - tværtimod. Så er det den anden spillers tur til at slå, og så sætter begge dét tal ind i sit kvadrat på en tom plads. Sådan bliver man ved til der er 9 tal i kvadratet (se billede 2 til højre).

Hver spiller lægger sine tre 3-cifrede tal sammen, og målet er, at ens sum rammer tættest på 1000 ift. ens modspillere.

Man spiller et par spil, og finder efterhånden en strategi for at placere ens tal hensigtsmæssigt. Held har også noget at sige.


Hvad er en god strategi? Kan man være sikker på at kunne ramme 1000 præcist hver gang?


Fokus: Positionssystemet og addition (plus).


Variationer: Spil med et 2x3  rektangel (plade) i stedet og træn tættest på 100. Udvid pladen til 4x4 og sig tættst på 5000. Der er uendelig mange muligheder. Man kan også bruge 10 sides terninger (hvor den går fra 0 til 9).Guldmøntspillet


Man er 2 - og kun 2 - spillere. På bordet ligger to bunker med guldmønter. Der er ikke lige mange guldmønter i hver bunke fra start. Måske er der endda slet ikke tal på, hvor mange mønter, der er i hver bunke fra start.

Man trækker lod om, hvem der skal starte, og derefter skiftes spillerne til at fjerne mønter fra bunkerne.

Spillerne må selv om, hvilken bunke de tager fra og hvor mange mønter de vil tage. De skal dog blot mindst tage én mønt, og hvis de tager fra begge bunker, skal de tage lige mange fra hver (fx 3 fra den ene og 3 fra den anden i samme tur).

Den der tager den eller de sidste mønter har vundet alle guldmønterne.


Kluns


Man spiller oftest 2 - men man kan være flere.

Se videovejledningen for regler.