Symmetri

En lille side om symmetri og lidt opgaver til. Man kan sagtens lave det uden Geogebra, men det er selvfølgelig oplagt også at inddrage de digitale hjælpemidler vi har. Det dynamiske element i Geogebra, kan bruges til at erkende spejlingen, når man flytter i den oprindelige figurs hjørnepunkter.

En symmetriakse (spejl)

To symmetriakser (spejle)

Fire symmetriakser (spejle)

Aktivitet 1: Tegn og spejl (1,2 og 4 gange)


Se på billederne til venstre. 

I skal tegne et spejl (linje) og en figur, der ligger på den ene side af spejlet. Derefter skal figuren spejles i linjen/spejlet.


Når det er gjort indlægges endnu en linje/spejl og figurene spejles nu i denne, så der i alt er 4 figurer, der er spejlinger af hinanden.


Til sidst indlægges to linjer/spejle mere, som vist på billede 3, og figurene spejles i disse nye linjer.


Hvor mange symmetriakser har figuren på billede 1? På billede 2? På billede 3?Aktivitet 2: Tag billeder af symmetriske ting 


Tag billeder derhjemme af ting med 1 symmetriakse. På billede kan du med en snor eller et stykke gavebånd vise, hvor symmetriaksen ligger.


Jagt gerne ting med mere end én symmetriakse.Undersøgelse 3: Alfabetets symmetriakser


Skriv alle alfabetets bogstaver op (store bogstaver). Undersøg, hvor mange og hvilke af bogstaverne der har 1 symmetriakse, 2 symmetriakser og 0 symmetriakser.


Hvor mange symmetriakser er der i dit eget navn, hvis du kigger på hvert bogstav enkeltvis. I mit er der 2 - én i hver af de to A'er.


Undersøgelse 4: Er dit ansigt symmetrisk?


Tag et billede af dit ansigt. Ved at redigere det, skal du prøve at lave et billede, hvor du kun bruger den venstre halvdel af dit ansigt og derefter spejler, så det ligner et helt hoved. Prøv det samme med højre ansigtshalvdel.


Aktivitet 5: Spejlingsmønster med 4 symmetriakser


Videoen er en tutorial af, hvordan koordinatsystemets akser og to linjer udgør symmetriakser i et mønster, som du selv tegner og former. 

Jeg viser også, hvordan du sætter farver på og laver tegnestregen tyndere og tykkere.


Sæt dit personlige præg :o)


Ekstra idéer:


Du kan spejle et lille linjestykke i stedet for - eller sammen med - et punkt.

Du kan sætte animation på punktet, så det flytter sig af sig selv. Se link for at lære dette.