Uendelighed

Siden her handler om uendelige mønstre. Måske der efterhånden kommer noget om andre former for matematisk uendelighed - der er i hvert fald (uendeligt) meget at arbejde med, når det handler om dette lækre, abstrakte og til tider absurde emne.

Den appolinske pakning


Dette mønster handler om cirklers tangering med hinanden. Når cirkler tangerer hinanden, så rør de lige netop hinanden i ét punkt. De overlapper altså ikke, og samtidig er der ikke noget mellemrum mellem dem overhovedet.


Kom i gang: Man starter med én stor cirkel, og inde i den lægges tre cirkler, der lige netop tangerer hinanden OG indersiden på den store cirkel. Herefter opstår der i det uendelige mellemrum mellem de tangerende cirkler.


CIRKLER KAN SIMPELTHEN IKKE PAKKES HELT TÆT - BASTA!


Men vi kan prøve....! I uendelighed kan vi prøve at fylde cirklen op med mindre og mindre tangerende cirkler :o)


Pappuskæden


Dette mønster minder en del om den appolinske pakning, men er mere simpel og måske knap så uoverskuelig. Man når ret hurtig til et punkt, hvor man ikke kan SE mere plads til de næste cirkler.


MEN MERE PLADS ER DER ALTID!


Kom i gang: Man starter med en stor cirkel, og på denne cirkels diameter laves på cirkler, hvor den ene er betydeligt større end den anden. Herefter skal der fyldes mindre og mindre cirkler i liggende som en kæde. Alle cirkler, der lægges skal netop tangere sine naboer hele vejen rundt.


En farvet udgave, hvor man kan se, hvad der sker, når man zoomer ind på "armen".

Elevprodukter (både fysiske og digitale)